tirsdag, februar 21, 2006

Er norske elever late og uten respekt?

Jeg tror det at norske lever er så late og gjør for lite på skolen delvis kan skylles for liten fallhøyde. Vi er for vant til å ha det bra og får alt vi peker på. Om vi gjør det dårlig på skolen så er ikke det så farlig, for om vi ikke har foreldre som kan ta seg av oss, så er det alltid en stat der som fikser alle problemer. Muligheten for å ende opp som en taper er rett og slett altfor lav! Jeg tror vi har en slags ”alt går jo bra til slutt” mentalitet, og tror vi lever i et samfunn der ”alle” skal bli vinnere uansett. Kanskje vi tror vi lever i et samfunn der vi belønnes ut fra den vi er, og ikke hva vi kan? Og hvorfor skal vi slite på skolen når alt nettopp går bra til slutt?

Nå for tiden kan vi komme på universitet med under 3,5 i snitt, så det ser nesten ikke ut som om vi trenger karakterer i det hele tatt. Og når selveste læreren har det samme kan man se på gode karakterer som totalt overflødig.

Kinesere som kommer til Norge for å studere jobber hardt, fordi de på ingen måte har noe garanti for å få det bra. Det samme gjelder fattige immigranter i USA. De er også vant til at man må jobbe for ikke å ende opp som en taper. Så kanskje det vi trenger er høyere fallhøyde? Større mulighet får å ende opp som en taper? Eller kanskje ikke. Kanskje muligheten allerede er der, bare at noen må gjøre oss klar over den? Jo, det er faktisk en stor fallhøyde. Kompetansekravene i næringslivet blir bare større og større, og det mangler ikke på dyktige utlendinger som ønsker å komme hit å jobbe. Om den norske skole skal klare å gjenvinne den respekten den i følge alle disse undersøkelsene mangler, så må den klare å vise elevene at den er deres eneste håp. Og sist men ikke minst; vi må lære oss å stille større krav til oss selv og glemme staten, trygden og oljefonnet som fallskjerm.

3 Comments:

At onsdag, februar 22, 2006 2:31:00 p.m., Anonymous Anonym said...

Jeg kan være ening at fallhøyden er er for liten. Men det er viktig å ikke skjære alle over en kam. I dagens Norge finner elever som sitter time etter time med, lekeser. Men det finnes også de som ikke tar skolen særiøst, og ikke arbeider i det hele tatt. Spørsmålet blir da om alle skal ta en eller annen form høyere utdanning. Vil vi ikke da bli en sjeikestat, der vi får andre til å ta seg av de dårligere jobben. Alle kan ikke lykkes i det samfunnet vi lever i. Selvfølgelig er det viktig å gjøre det bra på skolen, men det er ikke alltid det viktigeste her i livet. Ved å få seg en jobb, har man allerede kommet langt. Vi kan ikke klippe håret på hverandre i fremtiden.

Marius Berger

 
At torsdag, mars 02, 2006 5:59:00 p.m., Blogger Bjørn Th said...

Dere har rett begge to, man skal ikke skjære alle over en kam. Det finnes utrolig mange dyktige elever, men undersøkelser viser at selv blant de beste elevene synker prestasjonsnivået, så noe bør gjøres. Når det gjelder dårlige lærere, så kan vi ikke bare sette opp opptakskravene til lærerskolen, for lærermangelen er såpass stor at skolene nå bare må klare seg med det de har. Om vi vil ha bedre lærere bør vi gi dem litt bedre lønn og gjøre yrket litt mer attraktivt, så tror jeg det problemet vil løses av seg selv.

 
At torsdag, august 03, 2006 6:14:00 p.m., Blogger Bjørn Th said...

Nja, ikke nødvendigvis.

 

Legg inn en kommentar

<< Home

Counters
hit Counter