onsdag, desember 28, 2005

Bør ikke kommunister stemme blått?

Jeg kom over dette morsomme, dog meget gode poenget for en del tid til bake: I følge Marx må staten gå gjennom flere faser før den kan inntre den endelige, sosialistiske fasen der all uenighet har opphørt. Den første fasen er den føydale, og den andre er den kapitalistiske. Disse faseovergangene er en historisk nødvendighet, en naturlov som man ikke kan omgå eller gjøre noe med. En sosialistisk stat kan ikke oppnås uten å først ha passert disse fasene, noe Sovjet er et eksempel på. Her forsøkte Lenin å hoppe over den kapitalistiske fasen, noe kommunister flest anser som årsaken til at det gikk som det gikk og at Sovjet aldri ble noen ordentlig kommunistisk stat. Det kan jeg for så vidt si meg enig i, men hva med Norge? Må ikke vi også passere den kapitalistiske fasen før vi kan bli en reel kommunistisk stat? Kommunistene kan si hva de vil, men det er lite som tyder på at vi er ferdig med denne fasen ennå, og like lite som tyder på at vi noen gang kommer til å bli det. Er noen av sykdomstegne Marx nevnte som karakteriserte at kapitalsimen var ferdig (overproduksjonskrisen), fremtredende i Norge? Er forskjellen mellom fattig og rik så stor at det ikke er til å leve med? Er vesten preget av nattvekterstater eller sosialdemokratier? Ligger all makt på så få hender at demokratiet er hjelpeløst? Tror ikke det, og det kommer aldri til å skje så lenge sosialistene jobber for å motarbeide kapitalismens slutt, og dermed motarbeider selve kommunismen. Marx selv hevdet for over 100 år siden at kapitalsimen hadde utspilt sin historiske rolle, uten at så mye har skjedd i løpet av den tid. Men bør ikke da kommunistene ut i gatene og kjempe for mer kapitalisme og frihandel? Hvordan kan sosialistene nok en gang kjempe mot historiens nødvendighet?

Det er viktig for at revolusjonen kan bli vellykket at de store folkemassene står samlet mot maktapparatet. Men arbeiderklassen står ikke sammen i dag, veldig mange av dem stemmer for eksempel FRP. Slik jeg tolker Marx skulle dette problemet løses av seg selv, fordi kapitalsimen medfører at mer og mer makt blir liggende på færre og færre hender. (Lenin løste dette problemet ved å innføre kommunistpartiet som hele folkets hjerne, og forby all selvstendig tenking og opposisjonelle organisasjoner.) Dette fører til at flere og flere blir fattige, og når denne mengden av fattige er stor nok tipper det hele over og det blir revolusjon. Fullt mulig det, men dagens sosialister motarbeider denne effekten.
Men hvor gikk det hele feil? Jeg tror feilen ligger i demokratiet, som Marx ikke hadde forutsett. Demokratiet fører til en evigvarende og meget sunn balanse mellom høyre og venstre, og fører til at ingen, verken flertallet eller de pengesterke får for mye makt. Like greit det, for er det noe jeg ikke vil ha så er det revolusjon eller nattvekterstat. Sosialismen i sin nåværende form, så lenge vi har demokrati, er ufarlig for kapitalismen.

5 Comments:

At mandag, januar 02, 2006 6:26:00 p.m., Anonymous Anonym said...

Godt poeng. Alle i AKP og RV burde stemme på Høyre!

 
At mandag, januar 09, 2006 9:58:00 p.m., Blogger Bjørn Th said...

Ikke Høyre, DLF!Like morsomt hver gang ekstreme ideologier blir avslørt av simpel logikk.

 
At tirsdag, januar 10, 2006 10:38:00 a.m., Anonymous Anonym said...

Hehe. DLF ja...ouff

 
At torsdag, mars 09, 2006 9:20:00 a.m., Anonymous Anonym said...

Vel..

Marx kom jo også med teorien om profittratens fallende tendens.

På grunn av automatisering og stadig økende konkurranse mellom produsentene i markedet, vil kapitalistene etterhvert tjene mindre og mindre; profittraten vil falle etterhvert som tiden går. Dette vil føre til økonomiske kriser, og vil etterhvert gjøre kapitalismen mindre og mindre egnet til å produsere det folk trenger av varer og tjenester. Små bedrifter vil bukke under i konkurransen, og de som overlever vil bli større og større. Denne fasen, «sen-kapitalismen», vil bli dominert av færre og færre og større og større monopoler.

"Sen-kapitalismen" vil ende med at proletariatet overtar makten fra kapitalistklassen. Derved har man kommet over i det sosialistiske stadium.

Sosialister trenger ikke stemme på kapitalister, for kapitalismen vil utvikle seg uansett. Når kapitalismen har kjørt samfunnet såpass på trynet at kapitalismen som samfunnsystem ikke lenger er levedyktig, vil folket ta makta og skape et nytt samfunn.

Det som er viktig for sosialister er at når kapitalismen spiller fallitt, er det en velorganisert arbeiderklasse som kan overta samfunnsystiringa på en fredelig måte for å unngå krig og annet djevelskap.

 
At torsdag, mars 09, 2006 3:41:00 p.m., Blogger Bjørn Th said...

Det kan godt være at Marx' teorier om kapitalismen stemmer, men om de skal skje må kapitalismen kunne utvikle seg fritt, og det gjør den ikke i vårt samfunn. Her i Norge har vi feks et konkurransetilsyn, som hindrer bedrifter i å bli for store, og derfor vil ikke maktfordelingen etter hvert bli slik Marx beskrev den. Et annet av poengene til Marx var at bedriftseierne vil senke lønnen til arbeidstakerne for å kunne produsere billigere, og at det vil resultere i dårligere kjøpekraft noe som igjen vil gå utover produksjonsevnen. Men det kommer heller ikke til å skje, fordi arbeiderne i dag har lovfestede rettigheter og fordi myndighetene har rett til å regulere hvor lav minstelønnen skal være. Om vi kommer i en situasjon der bedriftseierne forsøker å senke lønningene drastisk, vil staten nekte dem dette. Så dersom kapitalismen skal kunne klare å utvikle seg til "senkapitalismen", der proletariatet kan overta all makt, må vi nesten fjerne disse statlige reguleringene. DLF vil fjerne alle statlige reguleringer over næringslivet, derfor må kommunistene stemme på DLF for at kapitalismen skal kunne utvikle seg ferdig.

Saken er også den, at dersom proletariatet virkelig ønsker å ta over makten, trenger de ikke å vente til kapitalismen er utviklet ferdig; for de kan bare stemme RV så er saken i boks. Det at ganske få stemmer RV kan være et tegn på at det ikke er noen maktsulten arbeiderklasse i Norge, og at folk har det ganske bra. Om RV skal få litt større oppslutning må folk se kapitalismens destruktive tendenser, og det er ingen måte de får se den bedre på enn å stemme DLF.

 

Legg inn en kommentar

<< Home

Counters
hit Counter