onsdag, september 28, 2005

Ukas bokanbefaling: Salamanderkrigen av Karel Kapek

Dette er høykvalitets sci-fi med et meget dypt innhold. Boka ble skrevet i 1930 av Karel Kapek (det var han som fant opp ordet "robot"), og var ment som en ganske godt tildekt kritikk av det verden utviklet seg mot på den tiden. Boka handler ganske enkelt om intelligete salamandere som sakte men sikkert klatrer opp mot vår sivilisasjons høyde, for så å dytte oss ned fra tronen. Først brukte vi dem til perledykking, så selges de over hele verden som billig arbeidkraft, og formerer seg som kaniner.
Hvorfor tapte vi? Jo, fordi de mangler induvidualisme og er derfor frigitt for alle de svakheter vi mennesker har. Til tross for dette bruker vi dem som en slags surrogat for å dekke et slags etisk vaakum. Vi lever gjennom dem; Tyske nasjonalister utroper germanersalamanderen som overlegen alle andre og britiske feminister dytter på dem rettigheter og utdanning. Selve slamanderne forstår neppe noe særlig av dette, og det hele ender når vi gir dem våpen og lærer dem å sloss, til tross for at de på ingen måte har noen forståelse for nasjonalitetsideen.
Boka regnes som et av forrige århundrets største klassikere. Det er garantert en av de beste bøkene jeg noen gang har lest, og jeg anbefaler den på det varmeste.

2 Comments:

At søndag, april 02, 2006 11:15:00 a.m., Anonymous Anonym said...

Jeg har kjent til boken lenge og fant den tilfeldig hos Fretex til kr.15 for en ukes tid siden, og har nå lest den halvveis, og synes den er virkelig bra.
Hilsen El Greco.

 
At mandag, april 03, 2006 11:09:00 a.m., Blogger Bjørn Th said...

God lesning! Jeg har lest boka to ganger nå, og den blir ikke dårligere andre gang:)

 

Legg inn en kommentar

<< Home

Counters
hit Counter