mandag, september 26, 2005

Til forsvar av privat initiativ

Vedrørende privatisering.
Dette innlegget var opprinnelig et bidrag til en skoleprøve.

I dette innlegget vil jeg ta for meg diverse former for privatisering, og hva som er fordelen med dette. Det finnes flere former for privatisering, men siden jeg ikke er noen libertarianer lenger, og har nå et mer ulitaristisk syn på politikk (det vil si at jeg er mer opptatt av hva som er best for folk flest enn hva som er etisk riktig), slutter jeg opp om den moderate modellen som for eksempel Høyre står for.

Hvorfor privatisering?
Først og fremst fordi konkurranse er roten til all effektivitet. I en bedrift med monopol (for eksempel det norske helsevesen) vil ikke arbeiderne ha noen spesiell grunn til å jobbe hardt, nettopp fordi kundene deres ikke har noe annet valg enn dem. Konkurranseutsatte bedrifter må derimot hele tiden jobbe med å fornye og forbedre seg for at kundene skal velge akkurat dem. Derfor er det en konkurranseutsatt bedrift som vil gi kundene det beste tilbudet.
En statelig bedrift må også prøve å bruke så mye penger som mulig av det det får bevilget fra statsbudsjettet, hvis ikke vil de få mindre penger bevilget neste år. En privat bedrift derimot må prøve å spare så mye som mulig for å kunne kutte prisene. Derfor vil private bedrifter også kunne gi et billigere tilbud enn offentlige.
Eksempler på at privatisering at områder som tidligere staten har hatt monopol på nytter, er mange. Ta kringkasting og televerket som eksempler. Først hadde Telenor monopol på telefonbruk, så ble dette privatisert. Det er ikke slik nå, som flere sosialister hevder vil være tilfelle, at bare de rike har råd til telefon. Telefonbruk er i dag langt billigere og vi har flere tilbud å velge mellom. Hvorfor skal skole og helsevesen være annerledes?

Det politikerne på høyresiden mener i dag vedrørende valgfrihet, er å åpne for flere private tilbud innenfor spesielt skole og omsorg. Dette systemet finnes det en rekke fordeler med, ikke bare fordi private løsninger vil være mer effektive, men også fordi for eksempel en privat skole hele tiden må være bevisst på hva folk ønsker for at folk akkurat skal velge den skolen. Privatskoler vil også kunne gi mest individuell frihet, fordi de vil kunne tilby ett bredere utvalg av alternative pedagogiske og religiøse tilbud. Markedet vil alltid søke etter det som kan tjenes penger på, og det er det det er etterspørsel etter. Markedet vil derfor aldri prioritere bort det folk ønsker, nettopp fordi de verken vil eller kan. Det kan derimot politikere gjøre.
Ett av de viktigste årsakene til at man gjør det bra på skolen er motivasjon (og egeninnsats. IKKE materiell standard slik som sosialister hevder) . Det er bedre at man selv velger en skole man er motivert til å begynne på, enn at staten bestemmer for deg hvilken skole du skal gå på, selv om du egentlig ikke ønsker å gå der.
Privatisering vil også hjelpe næringslivet, og derfor gi flere arbeidsplasser.

Det er mye som blir sagt om privatisering som ikke er tilfelle. På venstresiden blir det for eksempel ofte sagt at privatisering vil føre til at disse private alternativene bare vil være for de som har penger nok. Det stemmer egentlig ikke. Etter den modellen for eksempel høyre velger, er det staten som skal betale for skoleplassen, uansett om det er privat eller offentlig. Dersom du velger en privat sykehjemsplass, vil pengene som egentlig skulle bli brukt på deg i det offentlige, bli overført til det private. Det vil derfor ikke koste noe særlig mer å velge privat, meningen er at dette skal være for alle.
Det er populært på høyresiden å si at det er venstrepartiene som ønsker en slik deling mellom rik og fattig, nettopp fordi deres mål er å kutte støtten til de private foretakene som allerede er, så de må kreve mer betaling av forbrukerne for å kunne opprettholde driften. Da vil færre personer få råd til privat, og det sosiale skillet vil bli større. I dag får private skoler 85 % i pengestøtte, av det offentlige skoler får. Dette fører til at de private skolene må kreve elevbetaling. Det beste hadde derfor vært å gi de private skolene betydelig mer i støtte enn det de får i dag, slik at flere får råd til privat.
Motstandere hevder også at å åpne religiøse privatskoler vil føre til at enkelte skoler lære elevene et pensum som er hinsides all fornuft. Dette er feil, for alle private skoler skal kvalitetssikres av staten for at de skal kunne motta statsstøtte.
Det er også populært for sosialister å hevde at private skoler bare fokuserer på det effektive, noe som vil føre til at all menneskelighet neglisjeres til fordel for systemet og privatskoler derfor er umenneskelige. Ja vel, hvis så er går jeg ut ifra at det vil bli en stor etterspørsel etter inneffektive og medmenneskelige skoler. Husk at det det er etterspørsel etter, vil det alltid oppstå et tilbud for.

Da er det vel ingen tvil!

Mvh Bjørn

Counters
hit Counter